Türkiye’nin İsrail ile ticareti kesme kararı ülkede fiyat paniğine yol açtı

Gazze’ye düzenlediği saldırılar nedeniyle Türkiye’nin ekonomik ambargo koyduğu İsrail’de fiyat korkusu başladı. Türkiye’nin önceki gün resmi olarak ikili ticareti durdurduğu İsrail’de Türkiye’den ithal edilen ve pazarda büyük öneme sahip gıda, mutfak eşyaları, bakım ürünleri ve tuvalet malzemelerinde fiyatların artacağı belirtiliyor. İsrailli perakende devi Good Pharm zincirinin CEO’su ve sahibi Adam Friedler, Türkiye’ye coğrafi yakınlık nedeniyle bu, ürünlerin önemli bir kısmının Türkiye’den ithal edildiği tüketici ürünleri pazarına acı bir darbe olacağını söyledi. Friedler, “”Avrupa’nın Çin’i” ve buna bağlı olarak tek kullanımlık aletler gibi ürünlerin önemli bir kısmı buradan ithal ediliyor, dolayısıyla ihracatın durdurulması onun ‘alternatif kaynaklar aramasına ve bu da çok daha pahalıya mal olacak’ bir duruma yol açacak” dedi.

BEYAZ EŞYAYA YÜZDE 5-10 ZAM GELEBİLİR

Son iki yılda bölgedeki tuvalet ürünleri üretiminin önemli bir kısmı Türkiye’ye yönelmiş durumda. Çocuk bezi, deodorant, pamuk gibi pamuklu ürünler, temizlik maddeleri ve daha fazlası Türkiye’de üretiliyor. Gıda sektöründe de Türkiye, ağırlıklı olarak pazarlama zincirlerinin özel markaları altında ithal edilen makarna, kuru meyve ve yağın üretiminde İsrail açısından büyük bir öneme sahip. İsrail’de pazarlanan beyaz elektrikli ürünlerin yüzde 30’u Türkiye’de üretilmekte olup, mali hacminin yıllık bir milyar şekelin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye; İsrail pazarı için buzdolabı, çamaşır makinesi, kurutucu, fırın ve ocaklardan oluşan beyaz eşya sektöründe büyük bir etkiye sahip. İsrailli üreticiler Türkiye’den yaptıkları üretim ve ithalatı minimuma indirmeyi tercih etseler de, fiyat artışları kaçınılmaz.

Sektör yetkililerine göre Türkiye’nin tavrı nedeniyle fiyat artışının yüzde 5 ila yüzde 10 arasında olacağını tahmin ediliyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x